Wednesday, June 22, 2011

Makan nasi pulut nyior!!

Hari ini.. aku buat kali pertamanya aku makan nasi pulut nyior!!

Nasi pulut nyior? apa ke benda menu ni? haha.. kompem korang tak tahu kan.. hanya orang ganu je tau.. sebab ini makanan tradisi mereka..

Rasanya manis-manis dan masin-masin.. sebab apa manis? sebab ade nyior bergula.. sebab apa masin? sebab ade ikan masin dan ikan goreng.. perghh sedap..

Datang je pergi ke Research Station, aku breakfast ngan ini..



Tengahari pula aku lunch juga dengan ini!!!



Aku makan ditemani dengan ofismate aku.. orang ganu ni.. Cik Safina yang comel loteh...



Jangan tak tahu, sejak dua menjak ni aku kuat makan. dats y berat badan aku da meningkat sekilogram!!



Lagi-lagilah kalau makanan itu sangat sedap dan lazat.. membuka selera dan mengenyangkan kantung perot aku ni.. hehe



Emmm... apa tengok-tengok? Nak minta ke? oppss pergi beli sendiri.. haha



Hari ini aku gembira sebab dapat makan nasi pulut Nyior yang sedap.. free pula tu!!! Perot kenyang, hati pun senang.. ye dok? hehe

Jom Makan-makan di Terengganu.. Melancong sambil menikmati hidangan lazat.. nyum-nyum...



Tuesday, May 17, 2011

Sotong celup tepung Terengganu

*Entri Ulangan



Untuk entri kali ini, saya tiba-tiba berasa lapar. Sebut je sotong celup tepung, pasti akan teringat-ingat rasanya yang sungguh lazat dan menyelerakan. Siapa yang tidak mengenali hidangan ini jika berkunjung ke Kuala Terengganu? Pada setiap petang, sotong celup tepung banyak dijual di gerai-gerai makan sekitar pantai berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.


Saya mengetahui kewujudan hidangan ini selepas diajak oleh kawan-kawan untuk beriadah di pantai sambil menikmati Sotong celup tepung. Saya agak hairan, kenapa pula makan sotong goreng? Sedap ke? Selalunya, pada setiap petang, semestinya kita akan menikmati secawan kopi panas dan pisang goreng, tetapi di Terengganu, menu yang paling popular adalah Sotong celup tepung!! Wah! Menarik!!!

Apa yang menjadikan Sotong Celup Tepung ini digemari oleh penduduk Terengganu dan juga pelancong luar? Jawapannya ada pada sosnya. Sos yang digunakan lebih kurang sama dengan sos yang digunakan untuk dimakan bersama keropok lekor. Sos tersebut mempunyai rasa yang seakan-akan sos thai, tetapi ia lebih manis dan berasa pedas.



Sotong celup tepung ini menarik jika dimakan beramai-ramai. Kita boleh menikmati kelazatannya bersama nasi dan roti. Namun, kebiasaannya, ia dimakan sebagai snek sepertimana kita menikmati keropok lekor.

Anda ingin mencubanya? Jom makan-makan di Terengganu!! Melancong sambil menikmati hidangan lazat!! Nyum-nyum...

Lokasi gerai menjual Sotong celup tepung Terengganu



Berada dikawasan sepanjang pantai berhampiran
Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Mahmud, Kuala Terengganu

Jom Makan-makan di Terengganu.. Melancong sambil menikmati hidangan lazat.. nyum-nyum...


Follower

There was an error in this gadget