Saturday, July 3, 2010

Berkunjung ke Taman Tamadun Islam (TTI)Adakah anda mengenali Taman Tamadun Islam? Untuk pengetahuan anda, Taman Tamadun Islam merupakan sebuah Taman yang menyediakan pengalaman kembara interaktif terhadap monumen-monumen Islam yang terdapat di seluruh dunia. Di taman ini, para pengunjung dan pelancong asing dapat memperolehi pendidikan dan hiburan berinformatif tentang destinasi dan monumen Islam didunia.

Taman ini terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu dan seluas 23 hektar. Taman Tamadun Islam ini terbahagi kepada dua zon iaitu Kompleks Taman Tamadun Islam dan Zon Awam.Taman Tamadun Islam dipercayai merupakan taman tema pertama yang mengiktiraf senibina Islam didunia. Kompleks ini menempatkan 21 replika bangunan berkaitan sejarah Islam dunia. Tarikan utama di sini termasuk Masjid Negara (Malaysia), Dome of the Rock (Palestin), Masjidil Haram (Arab Saudi), Al-Hambra Citadel (Spain) dan Taj Mahal (India). Terdapat juga Mimbar Kalyan (Uzbekistan), Makam Abu Nasr (Afghanistan), Mimbar Berputar Samarra (Iraq), Masjid Mohd Ali (Kaherah), Masjid Besar Qairawan (Tunisia), Masjid Besar Agadez (Nigeria), Aleppo Citadel (Syria), Masjid Kul Syarif (Russia) dan Mimbar Xian, China. Ikon bagi Taman Tamadun Islam ialah Masjid Kristal, yang menjadi mercu tanda baru bagi Kuala Terengganu. Masjid unik ini diperbuat dari kristal kaca dan besi yang telah dibuka secara rasminya oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin pada 8 Februari 2008. Anda boleh mendapatkan lebih informasi mengenai Taman Tamadun Islam di www.tti.com.my.Pada Oktober 2008, Seramai 30 orang ahli kelab Debat Universiti Malaysia Terengganu (UMT) telah menghadiri majlis Debat Komuniti Merdeka peringkat akhir yang telah diadakan di Taman Tamadun Islam Kuala Terengganu.Pertandingan ini menyaksikan pertemuan diantara pasukan Debat Negeri Sembilan (Kerajaan) dan pasukan debat negeri Pulau Pinang (pembangkang). Usul berbunyi "Subsidi masih diperlukan". Gelaran juara dimiliki oleh pasukan debat negeri Pulau Pinang.Disana kami dapat melihat keindahan dan kecantikan yang terdapat di Taman Tamadun Islam. Disamping menghadiri majlis debat, kami juga sempat bersiar-siar dan mengambil gambar fotografi disekitar kawasan tersebut. Pengalaman ini memang cukup menyeronokkan!!Antara makanan yang dihidangkan kepada kami adalah Nasi Minyak, Nasi Dagang, Keropok Lekor, Ayam masak merah dan sebagainya. Makanan yang disediakan sungguh lazat dan menyelerakan!!

Pengangkutan
Teksi, Pengangkutan Awam
Perkhidmatan bas dari bandaraya ke taman ini sudah beroperasi. Selain itu, terdapat pengangkutan teksi dari pusat bandar ke taman tersebut.

Bot penambang
Pelawat juga boleh menggunakan bot penambang dari jeti Shahbandar ke jeti Tok Ku Paloh, yang terdapat di taman itu.

Talian Untuk Dihubungi
Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:
Pejabat Taman Tamadun Islam,
Pulau Wan Man, Losong Panglima Perang
21000 Kuala Terengganu, Terengganu
Tel: +609 627 8888 Faks: +609 630 9020.

Anda juga boleh hubungi Pejabat Tourism Malaysia Terengganu di talian +609-622 1433 / 1893.


Klik Gambar untuk melihat Peta lebih jelasNo comments:

Post a Comment

Follower

There was an error in this gadget