Monday, September 27, 2010

Singgang Ikan

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ikan saiz besar (tak ingat nama, boleh guna 3 ekor ikan kembong)
4 biji cili hijau
3 keping asam gelugor
1 kiub ikan bilis "Maggi" (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
1 biji bawang besar, dihiris halus
4 ulas bawang putih, diketuk
1 inci kunyit hidup tua, diketuk
1/2 inci halia, diketuk

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Ikan disiang, cuci bersih dan toskan, cili hijau dibelah 2 tapi tak putus, ketepikan. Dalam periuk, satukan bawang besar, bawang putih, halia dan kunyit hidup. Tuang air secukupnya (anggaran 800 ml) dan masak hingga mendidih.
2. Tambah cili hijau, kiub ikan bilis, asam gelugor dan ikan tadi, kecil kan api dan masak hingga ikan masak. Tambah garam secukup rasa dan juga secubit gula (sesiapa nak guna serbuk perasa pun bolehh..).
3. Biar mendidih sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...sedap u hirup2 kuah dia masa hangat tuuu...hhmmm...

No comments:

Post a Comment

Follower