Monday, June 14, 2010

Otak-otakPertama kali saya memakan Otak-otak adalah semasa bulan ramadhan 2008. Pada masa itu kawan saya mengajak saya merasai keenakan hidangan ini. Pada awalnya saya ingatkan otak-otak ni sama dengan pulut panggang (makanan tradisional melayu) kerana ia dibalut dengan daun dan dibakar. Walaubagaimanapun sebenarnya Otak-otak bukanlah berasaskan pulut tetapi ia dihasilkan daripada isi ikan yang digaulkan dengan campuran berempah termasuk lada, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan santan. Campuran ini dibungkus dalam daun kelapa dan dibakar atau dikukus. Saya belum lagi menikmati hidangan otak-otak yang dikukus.Otak-otak ini amat mudah diperolehi terutamanya di pasar malam atau pasar minggu sekitar Terengganu. Setakat ini, saya hanya sempat memakan otak-otak buatan penduduk Kuala Terengganu yang saya beli di Pasar malam Gong Badak dan Mengabang Telipot.

Pada awalnya, kawan saya bergurau dan mengatakan otak-otak hanya dibuat daripada otak ikan. Saya begitu cuak kerana mengikut kepercayaan sesetengah orang-orang tua, otak ikan tak baik untuk dimakan kerana ia akan melemahkan daya ingatan. Walaubagaimanapun pada keesokan harinya dia memberitahu, otak-otak sebenarnya adalah diperbuat daripada isi ikan dan bukan otak ikan.

Rasanya agak lain daripada yang lain kerana rasanya yang masam masin manis pedas. Kebiasaannya otak-otak dimakan sebagai makanan ringan dan tidak dimakan bersama nasi. Apakata kalau anda sendiri datang ke Terengganu dan merasai Otak-otak.. hehe.. Jom makan-makan di Terengganu!! Nyum-nyum...

Nama Makanan: Otak-otak

Tempat Makanan:

Kuala Terengganu
Pasar Minggu Pengadang Baru (Selasa)
Pasar Minggu Panji Alam (Khamis)
Pusat Peniaga Batu Burok (Jumaat)
Pasar Payang
Pasar Cabang Tiga
Pasar Malam gong badak (Selasa)
Pasar Malam Mengabang Telipot (Khamis)

Marang
Pasar Minggu Kg. Kelulut (Sabtu)
Sepanjang jalan Marang

Dungun
Pasar Minggu Kuala Dungun (Khamis)

Kemaman
Kerteh (Selasa)
Kemasik (ahad, Rabu)
Chukai (Selasa)
Gerai makanan Che Wan
Sepanjang Pantai GeligaNo comments:

Post a Comment

Follower

There was an error in this gadget